Flexibele synchrone profielregeling van zes temperatuurzones in een proefreactor

Nederlands

Onderzoek van op diverse materialen in een proefreactor.

PICS heeft deze flexibele profielregeling gerealiseerd met de volgende componenten:

  • Zes solid state relais type Zelio voor de regeling van de elektrische vermogens van de reactor.
  • Een I/O eiland met ingangen voor thermokoppels.
  • Data uitwisseling door Ethernet TCP communicatie tussen een bestaande Siemens PLC met een industriële PC en een Scada-software licentie van Adroit.
  • beveiligde remote communicatie over het internet met de IPC en de SiteManager van Secomea voor service en software updates door PICS in Antwerpen (Deurne).

Werking:

De onderzoeker kan het multi-loop temperatuurprofiel van maximum 30 segmenten flexibel wijzigen door het toevoegen en verwijderen van segmenten (= kolommen in Excel) en constante waarden (= rijen in Excel).
Nadat het temperatuurprofiel werd gemaakt in Excel, wordt dit als .csv file opgeslagen met een unieke naam van de materiaaltest in de reactor.
Met de “Load” toets op het hoofdscherm van de IPC, wordt deze .csv file geladen in de Adroit scada-software. Na de start van het temperatuurprofiel, worden alle parameters tijdens de proef opgeslagen, voor een automatische rapportering bij het einde van de reactorproef.

De onderzoeker kan, tijdens de uitvoering van het profiel, de parameters van de volgende temperatuursegmenten aanpassen zonder de test te stoppen. Hiervoor moet hij gewoon een nieuwe .csv file laden.
Ook kan de onderzoeker een aantal herhaalcycli van opeenvolgende segmentnummers instellen.
Daarna kan de reactorproef eindigen door toevoeging van bijkomende temperatuursegmenten.

Voordelen van deze regeling:

  • Flexibel gebruik van een Excel-tabel voor het instellen van het multi-loop temperatuurprofiel zonder bijkomende opleiding van de onderzoeker.
  • Het wijzigen van temperatuursegmenten en constanten tijdens de uitvoering van de test zonder het stoppen van de profielregeling.
  • Automatische registratie van de temperaturen en rapportering met de scada-software Adroit en IPC.
  • Starten en stoppen van de reactor kan gebeuren vanaf twee locaties: de Siemens PLC of de IPC.